Είστε κωφός ή/και ανάπηρος καλλιτέχνης που ζείτε στην Ευρώπη και έχετε πάθος για τον χορό, τη χορογραφία ή την κίνηση;

Έχετε εμπειρία στη διεύθυνση μιας καλλιτεχνικής διαδικασίας; 

Το Europe Beyond Access σας προσκαλεί να υποβάλετε αίτηση για υποστήριξη συμπαραγωγής, ώστε να υλοποιήσετε το καλλιτεχνικό σας όραμα!

A female wheelchair-using dancer rests on her back. Another female dancer balances on her head using the wheelchair for support - her back arched over the wheelchair.
“Fine Lines” by Roser López Espinosa / Skånes Dansteater / Europe Beyond Access / Photo ©Simone Cargnoni for Oriente Occidente

Οι αιτήσεις έχουν ανοίξει για Ευρωπαίους κωφούς ή/και ανάπηρους καλλιτέχνες που αναζητούν συμπαραγωγούς για νέα καλλιτεχνικά έργα βασισμένα στην πρακτική του χορού, τη χορογραφία ή την κίνηση.

Αυτή η ανοιχτή πρόσκληση πραγματοποιείται από το Europe Beyond Access, ένα πρόγραμμα δέκα κορυφαίων ευρωπαϊκών οργανισμών χορού και παραστατικών τεχνών, που υποστηρίζουν καλλιτέχνες με αναπηρία ή/και κωφούς να καταρρίψουν τα τείχη των παραστατικών τεχνών και να γίνουν οι επόμενοι καλλιτεχνικοί ηγέτες της Ευρώπης.

Θέλουμε να υποστηρίξουμε τους καλλιτέχνες να κάνουν πιο φιλόδοξα και καινοτόμα έργα.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ

Προσφέρουμε οικονομική υποστήριξη συμπαραγωγής από 15.000 έως 40.000 ευρώ για κάθε έργο. 

Προσφέρουμε ευκαιρία δημόσιας παρουσίασης σε δύο ή περισσότερους θεατρικούς χώρους ή φεστιβάλ των εταίρων μας. 

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρώτο στάδιο λήγει στις 19 Μαΐου 2024. 

Μετά την ημερομηνία αυτή, οι προτάσεις που θα επιλεγούν θα εισέλθουν σε μια περίοδο ανάπτυξης ιδεών και συζητήσεων με τους εταίρους του Europe Beyond Access. Στη συνέχεια, οι αιτούντες θα πρέπει να υποβάλουν μια πιο λεπτομερή αίτηση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024. 

Θα υποστηριχθούν τουλάχιστον τρεις νέες καλλιτεχνικές παραγωγές/έργα.

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ;

Εάν αυτοπροσδιορίζεστε ως κωφός ή ανάπηρος καλλιτέχνης, δικαιούστε να υποβάλετε αίτηση. 

Οι συμπαραγωγές του Europe Beyond Access πρέπει να έχουν ως επικεφαλής έναν ή περισσότερους κωφούς ή/και ανάπηρους καλλιτέχνες. Εναλλακτικά, οι παραγωγές μπορούν να διευθύνονται από συλλογικότητες που περιλαμβάνουν καλλιτέχνες με αναπηρία σε ισότιμες ηγετικές θέσεις. 

Η ίδια η αίτηση πρέπει να υποβληθεί από τον επικεφαλής καλλιτέχνη ή τους επικεφαλής κωφούς ή ανάπηρους καλλιτέχνες. 

Οι επικεφαλής καλλιτέχνες πρέπει να έχουν προηγούμενη εμπειρία στη δημιουργία έργων, σε τοπικό, εθνικό ή διεθνές πλαίσιο.

Οι προτάσεις μπορεί να προέρχονται από ανεξάρτητους καλλιτέχνες με ή χωρίς παραγωγό ή με ή χωρίς εξασφαλισμένη υποστήριξη παραγωγής. Επίσης, πρόταση μπορούν να υποβάλουν καλλιτέχνες που συνεργάζονται ήδη με υπάρχουσες εταιρείες και οργανισμούς.. 

Είμαστε ανοιχτοί να δεχτούμε προτάσεις έργων που έχουν ήδη ή θα έχουν άλλους συμπαραγωγούς ή υποστήριξη από άλλα μέσα. Θα ερωτηθείτε σχετικά με αυτό κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης.

Οι καλλιτέχνες πρέπει να διαμένουν σε μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες χώρες: Αλβανία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Κοσσυφοπέδιο, Λιχτενστάιν, Μαυροβούνιο, Νορβηγία, Ουκρανία, Σερβία, Τουρκία και Τυνησία.

ΤΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ

Θέλουμε να υποστηρίξουμε τους καλλιτέχνες να κάνουν πιο φιλόδοξα και καινοτόμα έργα. Αυτή θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι η πρώτη σας διεθνής παραγωγή ή/και ένα έργο που περιλαμβάνει περισσότερους συνεργάτες. Ωστόσο, οι προτάσεις θα πρέπει να είναι υλοποιήσιμες και να αποτελούν ένα λογικό επόμενο βήμα στην πρακτική ή την καριέρα σας. 

Αναζητούμε νέα έργα που να μπορούν να παρουσιαστούν σε δύο ή περισσότερους θεατρικούς χώρους ή φεστιβάλ των εταίρων μας. Είμαστε ευέλικτοι ως προς τον τρόπο παρουσίασης των έργων, αλλά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εύκολης και ευέλικτης μεταφοράς, ώστε να μπορούν να παρουσιαστούν σε διαφορετικές τοποθεσίες. 

Αναζητούμε νέες ιδέες και έργα με επικεφαλής κωφούς ή/και ανάπηρους καλλιτέχνες. Αναζητούμε έργα που βασίζονται στην πρακτική του χορού, τη χορογραφία ή την κίνηση ή τα οποία χρησιμοποιούν διαφορετικά καλλιτεχνικά μέσα που εξερευνούν το σώμα και την κίνηση.

Αναζητούμε έργα που να μπορούν να παρουσιαστούν επί σκηνής ή σε μια εναλλακτική μορφή (για παράδειγμα, ταινία, εγκατάσταση ή site-specific έργο). 

Αναζητούμε έργα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας.

Οι ιδέες και τα έργα που υποβάλλονται μπορεί να βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, αλλά δεν πρέπει να είναι ακόμη σε παραγωγή. 

Υπάρχουν δύο επιπλέον αρχεία για να σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες: το αναλυτικό κείμενο της Ανοιχτής Πρόσκλησης και ο Οδηγός Αίτησης για Συμπαραγωγή

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν μέσω της ειδικής πλατφόρμας αιτήσεων. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση είτε γραπτώς είτε μέσω αρχείου ήχου είτε στη Νοηματική Γλώσσα μέσω βίντεο. 

Κάντε αίτηση εδώ

Πρόσθετες διευκρινίσεις

Αυτό το κείμενο απαντάει σε κάποιες από τις κυριότερες ερωτήσεις που υποβλήθηκαν σχετικά με την Ανοιχτή Πρόσκληση για Συμπαραγωγές.
Μπορείτε να βρείτε το αρχικό κείμενο της Ανοιχτής Πρόσκλησης μέσω του εξής συνδέσμου
Μπορείτε επίσης να βρείτε επίσης τον Οδηγό Αίτησης (που περιλαμβάνει και κάποιες συχνές ερωτήσεις) μέσω του εξής συνδέσμου.
Όσοι/-ες επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση παρακαλούνται να διαβάσουν όλα τα σχετικά κείμενα προτού ξεκινήσουν την αίτησή τους.
Μπορείτε, τέλος, να βρείτε μια ηχογράφηση του Ενημερωτικού Διαδικτυακού Σεμιναρίου (webinar) για τους αιτούντες και τις αιτούσες μέσω του εξής συνδέσμου.
Η ηχογράφηση είναι στα αγγλικά, αλλά μπορείτε να επιλέξετε υπότιτλους με ελληνική μετάφραση.

Γενική Ερώτηση – ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Το Europe Beyond Access (EBA) ενστερνίζεται το Κοινωνικό Μοντέλο της Αναπηρίας. Εσείς και μόνο θα κρίνετε αν αυτοπροσδιορίζεστε ως ανάπηρος/-η εξαιτίας των φραγμών που τίθενται από την κοινωνία και τον πολιτιστικό τομέα. 

Εμείς δεν θα σας ζητήσουμε αποδείξεις ή πιστοποιητικά. 

Το EBA υποστηρίζει έργα που έχουν επικεφαλής καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες με εμπειρία κινητικής αναπηρίας, αισθητηριακής διαταραχής (όπως Κώφωση ή Οπτική βλάβη), Διανοητικής Διαταραχής ή Μαθησιακής Δυσκολίας, Χρόνιας Ασθένειας και Νευροδιαφορετικότητας.

Σε αυτή την Ανοιχτή Πρόσκληση, ενδιαφερόμαστε για έργα που την καλλιτεχνική τους διεύθυνση έχουν Κωφοί/-ές ή/και ανάπηροι/-ες καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες.

Επιλέξιμα είναι επίσης πρότζεκτ στα οποία την καλλιτεχνική διεύθυνση μοιράζονται ανάπηρα και μη ανάπηρα άτομα (για παράδειγμα, ως συγχορογράφου). Όμως, ο/η ανάπηρος/-η καλλιτέχνης/καλλιτέχνιδα θα πρέπει να κατέχει ισότιμη ηγετική θέση σε αυτή τη σύμπραξη (και όχι ως Βοηθός Σκηνοθέτη, για παράδειγμα).

Πρότζεκτ στα οποία μια ομάδα με επικεφαλής ανάπηρο άτομο προσκαλεί μη ανάπηρο/-η χορογράφο για να δημιουργήσει ένα έργο με την ομάδα ΔΕΝ είναι επιλέξιμα. Σε αυτή την Ανοιχτή Πρόσκληση, αναζητούμε έργα όπου ανάπηρος/-η καλλιτέχνης/καλλιτέχνιδα κατέχει τη θέση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Γενική Ερώτηση – ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 

Πρότζεκτ στα οποία καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες από μια χώρα συνεργάζονται με καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες από άλλη χώρα είναι επίσης ευπρόσδεκτα.

Είναι σημαντικό να το επισημάνουμε αυτό, καθώς ξέρουμε ότι σε μερικές χώρες είναι ελάχιστα τα ανάπηρα άτομα με εμπειρία καλλιτεχνικής διεύθυνσης (εξαιτίας φραγμών στον εγχώριο πολιτιστικό τομέα τους).

Έχετε όλη την ευχέρεια να προσκαλέσετε έναν/μια ανάπηρο/-η χορογράφο ή σκηνοθέτη/σκηνοθέτρια από άλλη χώρα για να δουλέψει με την ομάδα σας. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να συζητήσετε το πρότζεκτ με τον/την προτεινόμενο/-η καλλιτέχνη/καλλιτέχνιδα προτού υποβάλετε την αίτησή σας.

Γενική Ερώτηση – ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ 

Λάβαμε πολλά ερωτήματα αναφορικά με το ποιος συνδυασμός καλλιτεχνών ή ομάδων είναι επιτρεπτός. Δεν μπορούμε να δώσουμε μια απάντηση για κάθε συνδυασμό ξεχωριστά, σας ζητούμε ωστόσο να λάβετε υπόψη τους εξής τρεις παράγοντες:

  1. Το πνεύμα της Ανοιχτής Πρόσκλησης 

Το πρόγραμμά μας έχει τίτλο Europe Beyond Access. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε Κωφούς/-ές και ανάπηρους/-ες καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες που εργάζονται στην Ευρώπη. Αν και θα δεχτούμε με χαρά αιτήσεις όπου ένας/μια καλλιτέχνης/καλλιτέχνιδα ή ομάδα από την Ευρώπη επιθυμεί να δουλέψει με κάποιον/-α εκτός Ευρώπης, θέλουμε να δούμε ότι η πρόταση προσφέρει έναν άμεσο αντίκτυπο στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό τομέα.

Φιλοδοξία μας είναι το έργο σας να συνεχίσει να περιοδεύει στην Ευρώπη και πολύ μετά την ολοκλήρωση του πρότζεκτ μας (παρότι αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση της αίτησης). 

  1. Χρηματοδότηση και Οργανωτικά θέματα

Η συνεργασία με καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες εκτός Ευρώπης μπορεί να κοστίσει περισσότερο και να παρουσιάσει μεγαλύτερες δυσχέρειες σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της παραγωγής της. Μπορεί επίσης να προκύψουν δυσκολίες στην εξασφάλιση άδειας εργασίας (Visa). Να έχετε κατά νου ότι είναι δικό σας θέμα να επιλύσετε τυχόν οικονομικές και οργανωτικές δυσκολίες. Το EBA θα συνεισφέρει οικονομικά στο πρότζεκτ σας και μπορεί επίσης να παράσχει επιπλέον συμβουλές ή υποστήριξη, αλλά σε κάθε περίπτωση εσείς θα κάνετε την παραγωγή του έργου σας. Πρέπει να αισθανόμαστε βέβαιοι ότι μπορείτε να λύσετε οποιεσδήποτε οικονομικές, οργανωτικές και νομικές δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν από τη συνεργασία με καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες εκτός Ευρώπης.

  1. Επιλεξιμότητα

Έχοντας κατά νου σας τα παραπάνω σημεία 1 και 2, παραμένουμε ευέλικτοι όσον αφορά τον προσδιορισμό της γεωγραφικής επιλεξιμότητας των πρότζεκτ.

  • Αν η πλειονότητα των συμμετεχόντων ατόμων και η παραγωγή έχουν για έδρα τους την Ευρώπη – είστε επιλέξιμοι. 

ή  

  • Αν οι επικεφαλής καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες είναι από την Ευρώπη και το έργο γίνεται στην Ευρώπη – είστε επιλέξιμοι.

ή 

  • Αν η πλειονότητα των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών καλλιτεχνών/καλλιτέχνιδων είναι από την Ευρώπη – είστε επιλέξιμοι. 

Παραδείγματα

  • Αν είστε μια γαλλική ομάδα και προτείνετε να προσκαλέσετε έναν Σενεγαλέζο χορευτή για να συμμετάσχει στο έργο σας – ναι, η πρότασή σας είναι επιλέξιμη. 
  • Αν είστε μια ισπανική ομάδα και θέλετε να συνεργαστείτε με μια ομάδα από τις ΗΠΑ, για να φτιάξετε ένα έργο στην Ισπανία στο οποίο θα συνεργαστούν χορευτές και χορεύτριες και από τις δύο ομάδες – ναι, η πρότασή σας είναι επιλέξιμη. 
  • Ωστόσο, αν (για παράδειγμα) είστε μια νοτιοαφρικανική ομάδα και θέλετε να δημιουργήσετε ένα έργο στη Νότια Αφρική, αλλά θέλετε να φέρετε μια Βρετανίδα χορογράφο στη Νότια Αφρική για τη δημιουργία του και σχεδιάζετε να κάνετε περιοδεία στην Ευρώπη μόνο στους συνεργαζόμενους φορείς του EBA – όχι, δεν είστε επιλέξιμοι.

Γενική Ερώτηση – ΧΟΡΟΣ & ΚΙΝΗΣΗ 

Λάβαμε πολλά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο ένα έργο πρέπει να βασίζεται στον χορό προκειμένου να είναι επιλέξιμο. 

Σας υπενθυμίζουμε ότι ανάμεσα στους 10 συνεργαζόμενους φορείς του EBA είναι μια ομάδα χορού (Skånes Dansteater), ένας χώρος παραστάσεων χορού (Mercat de les Flors) και δύο φεστιβάλ χορού (Holland Dance Festival και Oriente Occidente)

Σας προτείνουμε να σκεφτείτε πού θα παρουσιάζατε το έργο σας στη δική σας χώρα. Θα παρουσιάζατε το έργο σας σε μια αίθουσα ή φεστιβάλ χορού; Ή μήπως θα προτιμούσατε να παρουσιαστεί σε ένα άλλο πλαίσιο, όπως για παράδειγμα σε ένα φεστιβάλ θεάτρου; Αν η απάντηση είναι «όχι σε ένα πλαίσιο χορού», ίσως θα πρέπει να επανεξετάσετε τι είδους πρότζεκτ μας προτείνετε.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς είναι πολύ ανοιχτοί σε προτάσεις που κινούνται στα όρια του χορού με κάποιο άλλο καλλιτεχνικό πεδίο, για παράδειγμα στα όρια χορού και θεάτρου ή χορού και περφόρμανς, χορού και κινηματογράφου, χορού και μουσικής.

Στο Ενημερωτικό Διαδικτυακό Σεμινάριο για αιτούντες και αιτούσες, το οποίο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Europe Beyond Access, η Χριστίνα Λιάτα από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μιλάει ξεκάθαρα για την επιθυμία της να δει έργα που είναι από τη φύση τους διατομεακά.

  • Ωστόσο, αν προτείνετε ένα έργο στο οποίο οι χαρακτήρες χορεύουν μόνο σε μια ή δυο στιγμές – όχι, το πρότζεκτ δεν είναι επιλέξιμο. 
  • Αν προτείνετε ένα πρότζεκτ εικαστικών τεχνών στο οποίο εμφανίζονται χορευτές ως θέματα ζωγραφικού έργου – όχι, το πρότζεκτ δεν είναι επιλέξιμο. 
  • Αν προτείνετε μια βραδιά καμπαρέ, σε ένα από τα νούμερα του οποίου παρουσιάζεται και χορευτής/χορεύτρια – όχι, το πρότζεκτ δεν είναι επιλέξιμο. 

Ειδική Ερώτηση – ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 

Μας ρώτησαν πόσοι από τους συνεργαζόμενους φορείς ενδιαφέρονται για έργο από Κωφούς/-ές ή ανάπηρους/-ες καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες που απευθύνονται σε παιδιά και νεαρές ηλικίες.

Πολλοί από τους συνεργαζόμενους φορείς μας εντάσσουν στον προγραμματισμό τους έργα για παιδιά και κοινό νέων ηλικιών.

Ωστόσο, όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς αποζητούν έργα υψηλής ποιότητας που να προσελκύουν οικογενειακό κοινό, ανάμεσά τους παιδιά και νεαρά άτομα – ακόμα και αν κάποιοι από τους φορείς δεν παρουσιάζουν έργα για σχολεία, για παράδειγμα. Συνεπώς, οι συνεργαζόμενοι φορείς καλωσορίζουν προτάσεις που απευθύνονται σε νεανικό κοινό.

Ειδική Ερώτηση – ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΦΗΒΟΥΣ/-ΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΕΣ 

Μας ρώτησαν εάν θα παρουσιάζαμε έργο που περιλαμβάνει έφηβους/-ες καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες του χορού. 

Μας είναι δύσκολο να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση χωρίς να γνωρίζουμε τη φύση του συγκεκριμένου πρότζεκτ.

Προτάσεις με τη συμμετοχή εφήβων ερμηνευτών/ερμηνευτριών είναι ευπρόσδεκτες, αλλά είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το έργο πρέπει να είναι υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς μας υποστηρίζουν ο καθένας τους εγχώρια συμμετοχικά πρότζεκτ. Όταν όμως παρουσιάζουν ένα έργο από το εξωτερικό, επιθυμούν να φέρουν νέες ιδέες στην τοπική σκηνή – και ένα διεθνές έργο πρέπει να είναι πολύ υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας.

Αναγνωρίζουμε ότι πολλοί/-ές ανάπηροι/-ες καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες βιώνουν σημαντικούς φραγμούς στην προσπάθειά τους να ακολουθήσουν επαγγελματική σταδιοδρομία σε αυτό τον χώρο. Οι καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες που θα συμμετάσχουν δεν είναι απαραίτητο να έχουν συγκεκριμένη εκπαίδευση ή επαγγελματική εμπειρία, προκειμένου να θεωρηθεί το έργο τους υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας.

Επιπλέον, γνωρίζουμε ήδη αρκετά ενδιαφέροντα ονόματα Ευρωπαίων δημιουργών χορού που εργάζονται με έφηβους/-ες ή μη επαγγελματίες χορευτές και χορεύτριες και παράγουν έργα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας. Συχνά, μάλιστα, τα έργα αυτά διερευνούν ακριβώς αυτή την πτυχή των ανεκπαίδευτων σωμάτων των καλλιτεχνών/καλλιτέχνιδων που συμμετέχουν.

Για εμάς, η ποιότητα του έργου είναι πιο σημαντική από την όποια τυπική «επαγγελματική» υπόσταση των καλλιτεχνών και καλλιτέχνιδων.