Ben jij een in Europa gevestigde kunstenaar die doof is en/of een beperking heeft met een passie voor dans, choreografie of beweging? Heb je ervaring met het leiden van een artistiek proces?

Europe Beyond Access nodigt je uit om een aanvraag in te dienen voor coproductieondersteuning zodat je jouw artistieke visie tot leven kunt brengen!

A female wheelchair-using dancer rests on her back. Another female dancer balances on her head using the wheelchair for support - her back arched over the wheelchair.
“Fine Lines” by Roser López Espinosa / Skånes Dansteater / Europe Beyond Access / Photo ©Simone Cargnoni for Oriente Occidente

De aanmeldperiode is nu geopend voor Europese kunstenaars die doof zijn en/of een beperking hebben die coproducenten zoeken voor nieuwe artistieke werken gebaseerd op danspraktijk, choreografie of beweging.

Deze Open Oproep wordt uitgegeven door Europe Beyond Access, een consortium van tien toonaangevende Europese dans- en podiumkunstorganisaties. Europe Beyond Access ondersteunt kunstenaars die doof zijn en/of een beperking hebben om de glazen plafonds van de hedendaagse podiumkunsten te doorbreken en de volgende artistieke leiders van Europa te worden.

We willen kunstenaars ondersteunen bij het maken van ambitieuzer en innovatiever werk.

Wat we bieden

We bieden coproductieondersteuning tussen de €15.000 en €40.000 voor elk project.

We bieden de kans op openbare presentatie op twee of meer locaties, gezelschappen of festivals van onze partners. De deadline voor aanvragen in de eerste fase is 19 mei 2024.

Na deze deadline gaan genomineerde projecten een periode in waarin ideeën worden ontwikkeld en discussies worden gevoerd met de EBA-partners.

Vervolgens dienen de aanvragers een meer gedetailleerde aanvraag in september 2024 in. Er worden minimaal drie nieuwe artistieke producties of projecten ondersteund.

Wie kan zich aanmelden?

Als je jezelf definieert als iemand die doof is of een beperking heeft, kom je in aanmerking om je aan te melden. EBA Coproducties moeten worden geleid door een of meer kunstenaars die doof zijn en /of een beperking hebben.

De producties mogen ook worden geleid door collectieven waarin kunstenaars met een beperking gelijkwaardige leiderschapsposities hebben. De aanvraag zelf moet worden ingediend door de hoofdartiest(en) die doof zijn en/of een beperking hebben of degenen die samenwerken.

De hoofdartiest(en) moeten eerdere ervaring hebben met het maken van werk, op lokaal, nationaal of internationaal niveau. Voorstellen kunnen afkomstig zijn van onafhankelijke kunstenaars met of zonder producent of productieondersteuning, of van kunstenaars die samenwerken met gevestigde gezelschappen. We staan open voor projectvoorstellen die al andere coproducenten hebben of zullen hebben, of steun krijgen van andere fondsen.

Kunstenaars moeten inwoner zijn van een van de landen van de Europese Unie, of een van de volgende landen: Albanië, Armenië, Bosnië en Herzegovina, Georgië, IJsland, Kosovo, Liechtenstein, Montenegro, Noord-Macedonië, Noorwegen, Servië, Zwitserland, Turkije, Tunesië, het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne.

Wat we zoeken

We willen kunstenaars ondersteunen om ambitieuzer en innovatiever werk te maken. Dit kan bijvoorbeeld een eerste internationale productie zijn en/of een project dat meer samenwerkingspartners omvat. Voorstellen moeten echter haalbaar zijn en een logische volgende stap zijn in je praktijk of carrière.

We zijn op zoek naar nieuwe werken die kunnen worden gepresenteerd op twee of meer locaties of festivals van onze partners. We staan open voor verschillende presentatievormen, maar ze moeten overdraagbaar en flexibel zijn om op verschillende locaties te kunnen worden getoond.

We zijn op zoek naar nieuwe ideeën en projecten die artistiek worden geleid door kunstenaars die doof zijn en/of een beperking hebben.

We zijn op zoek naar projecten die zijn gebaseerd op danspraktijk, choreografie of beweging, of die verschillende disciplines gebruiken om lichaam en beweging te verkennen.

We zijn op zoek naar projecten die worden gepresenteerd op een podium of in een alternatieve vorm (bijvoorbeeld film, installatie of locatiespecifiek werk).

We zijn op zoek naar werk van de hoogste artistieke kwaliteit.

Ingediende ideeën en projecten kunnen zich in verschillende ontwikkelingsstadia bevinden, maar mogen nog niet in productie zijn genomen. Er zijn twee verschillende documenten waarin je meer informatie kunt vinden:

Het aanmeldingsformulier is hier!

Aanvragen moeten worden ingediend via het daarvoor bestemde aanmeldingsplatform. Je kunt schriftelijk, via audio-opname of in gebarentaal via video kandidateren.

Aanvullende toelichting

Dit document beantwoordt een aantal van de belangrijkste vragen over onze Open Oproep voor Coproducties.
Het oorspronkelijke Open Oproep document kan gevonden worden via deze link.
De oorspronkelijke Aanvraaggids (waarin een aantal veelgestelde vragen al waren opgenomen) kan hier gevonden worden via deze link.
We raden aanvragers aan om alle documenten te lezen voor ze van start gaan met hun aanvraag.
Een opname van de informatiewebinar voor aanvragers kan worden gevonden via deze link.
De opname is in het Engels, maar je kunt vertaalde ondertiteling selecteren. 

Veelgestelde vraag – LEIDERSCHAP MET EEN BEPERKING

EBA gaat uit van het Sociaal Model van Handicap. Jij bent de expert als het erom gaat of jij je identificeert als een persoon met een beperking door de barrières die de maatschappij en de culturele sector oproepen.

We vragen niet om bewijs of certificaten.

EBA steunt werken onder leiding van artiesten die ervaring hebben met fysieke beperkingen, zintuiglijke beperkingen (zoals doofheid of een visuele beperking), intellectuele beperkingen of leermoeilijkheden, chronische ziekten en neurodiversiteit. 

Voor deze Open Oproep zijn we geïnteresseerd in werk dat artistiek wordt geleid door artiesten die doof zijn en/of een beperking hebben.  

Projecten waarin het leiderschap wordt gedeeld tussen artistiek leiders met en zonder beperking komen in aanmerking. De leidinggevende rol van de artiest met een beperking moet wel gelijkwaardig zijn (niet als regieassistent, bijvoorbeeld). 

Projecten waarbij een gezelschap dat wordt geleid door een persoon met een beperking een choreograaf zonder beperking uitnodigen om een werk te maken komen NIET in aanmerking. In deze Open Oproep zijn we op zoek naar werken waarbij een artiest met een beperking die functie als artistiek leider vervult.

Veelgestelde vraag – INTERNATIONALE SAMENWERKING

Projecten waarin artiesten uit een land samenwerken met artiesten uit een ander land zijn welkom. 

Dit is van belang omdat we weten dat ervaren artistiek leiders met een beperking in sommige landen weinig of niet voorkomen (door barrières in de lokale culturele sector).

Het is zeker mogelijk om een choreograaf of regisseur met een beperking uit een ander land uit te nodigen om met jou of je ensemble samen te werken. In dat geval moet je het project bespreken met de voorgestelde uitgenodigde kunstenaar voorafgaand aan het indienen van je aanvraag.

Veelgestelde vraag – GEOGRAFIE

We hebben veel vragen gekregen over wat voor combinaties van artiesten of gezelschappen in aanmerking komen. We zijn niet in staat om een antwoord te geven dat voor iedere combinatie geldt; we vragen je om de volgende drie factoren te overwegen:

1. De geest van de Open Oproep

Ons project heet Europe Beyond Access. Het is ons doel om artiesten te steunen die doof zijn en/of een beperking hebben die in de Europese sector werkzaam zijn. Hoewel we het prima vinden om aanvragen in behandeling te nemen waarin een artiest of gezelschap uit Europa wil samenwerken met een niet-Europese partner, willen we wel zien dat het voorstel een directe impact heeft op de Europese culturele sector. 

Het is onze ambitie dat jouw werk nog lang na de afronding van ons project zal blijven toeren door Europa (hoewel dit geen vereiste is voor de aanvraag). 

2. Financiering en logistiek

Werken met artiesten buiten Europa kan meer kosten en logistiek ingewikkelder zijn. Het ook meer uitdagingen opleveren, bijvoorbeeld met werkvisa. Onthoud alsjeblieft dat deze financiële en logistieke uitdagingen jouw verantwoordelijkheid zijn. EBA levert een financiële bijdrage aan jouw project en kan soms extra advies of steun bieden, maar jij produceert dit werk. Wij moeten er zeker van zijn dat jij de financiële, logistieke en juridische uitdagingen die komen kijken bij het samenwerken met artiesten buiten Europa kunt oplossen. 

3. Geschiktheid

Uitgaande van punt 1 en 2 blijven we flexibel over de definitie van welke projecten er op basis van geografie in aanmerking komen.

  • Als de meerderheid van deelnemers en de productie zich in Europa bevindt, kom je in aanmerking.

of

  • Als de hoofdartiest uit Europa komt en het werk in Europa wordt gemaakt, kom je in aanmerking.

of

  • Als de meerderheid van deelnemende artiesten uit Europa komt, kom je in aanmerking. 

Voorbeelden

  • Als je als Frans gezelschap voorstelt om een Senegalese danser uit te nodigen om mee te doen aan dit werk – ja, dan komt je project in aanmerking.
  • Als je als Spaans gezelschap samen wilt werken met een Amerikaans gezelschap, waarbij je een werk maakt in Spanje waarin dansers uit beide gezelschappen samen zullen werken – ja, dan komt je project in aanmerking.
  • Echter, als je (bijvoorbeeld) als Zuid-Afrikaans gezelschap een werk wilt maken in Zuid-Afrika, maar een Britse choreograaf naar Zuid-Afrika wilt halen om een werk te maken, en je van plan bent om in Europa alleen op tour te gaan naar de EBA-partners – nee, dan komt je project niet in aanmerking.

Veelgestelde vraag – DANS & BEWEGING

We ontvingen veel vragen in hoeverre een werk gebaseerd moet zijn op dans om in aanmerking te komen.

We helpen je er graag aan herinneren dat van de 10 EBA-partners er 1 dansgezelschap (Skånes Dansteater), 1 danspodium (Mercat de les Flors) en 2 dansfestivals (Holland Dance Festival en Oriente Occidente) bij zijn.

We raden je aan om te overwegen waar je je werk zou uitvoeren in jouw lokale context. Zou je je werk uitvoeren op een danspodium of -festival? Of zou het beter tot zijn recht komen in een andere context, zoals een theaterfestival? Als het antwoord hierop geen dansomgeving is, dan is het wellicht verstandig om opnieuw na te denken over welk project je aan ons wilt voorstellen.

De partners staan zeker open voor voorstellen die zich begeven in het grensgebied tussen dans en andere disciplines, bijvoorbeeld tussen dans en theater, of dans en performancekunst, of dans en film, of dans en muziek.

In de informatiewebinar voor aanvragers die op de Europe Beyond Access website te vinden is, vertelt Christina Liata van Onassis Stegi op een heldere manier over haar wens om werken te zien die interdisciplinair van aard zijn.

  • Echter, als je een toneelstuk voorstelt waarin karakters alleen op één of twee momenten dansen – nee, dan komt je project niet in aanmerking.
  • Als je een visueel kunstproject voorstelt waarin dansers voorkomen als onderwerp van het schilderij – nee, dan komt je project niet in aanmerking.
  • Als je een cabaretavond voorstelt waarin een danser een van de vele acts is – nee, dan komt het project niet in aanmerking.

Specifieke vraag – WERK VOOR KINDEREN EN JONG PUBLIEK

We werden gevraagd hoe veel van de Projectpartners geïnteresseerd zijn in het werk van artiesten die doof zijn en/of een beperking hebben voor publiek dat bestaat uit kinderen en jongeren.

Veel van de programma’s van onze partners zijn specifiek geschikt voor kinderen en jongeren. 

Alle partners staan ervoor open om hoogwaardig werk dat familiepubliek – inclusief kinderen en jongeren – trekt, ook al presenteren ze hun werk bijvoorbeeld niet aan schoolpubliek. Daarom verwelkomen alle partners voorstellen die gericht zijn op een jong publiek.

Specifieke vraag – WERK WAARBIJ TIENERARTIESTEN BETROKKEN ZIJN

We werden gevraagd of we werk zouden presenteren waarbij dansartiesten betrokken zijn die tieners zijn. 

Het is voor ons lastig om deze vraag te beantwoorden zonder de aard van het project te kennen.

Voorstellen waarbij tienerartiesten betrokken zijn, zijn welkom. Het is echter van belang hierbij te zeggen dat het werk van hoge artistieke kwaliteit moet zijn.

Onze partners steunen allemaal lokale participatieprojecten. Echter, wanneer ze werk uit het buitenland presenteren, zijn ze ernaar op zoek om nieuwe ideeën naar de lokale sector te brengen – en internationaal werk moet van de hoogste kwaliteit zijn.

We erkennen dat veel artiesten met een beperking enorme hindernissen ervaren bij het worden van een professioneel artiest. Deelnemende artiesten hoeven dan ook geen specifieke training of professionele ontwikkeling te hebben doorgemaakt om gezien te worden als hoogwaardig. 

Daarnaast kennen we een aantal interessante Europese dansmakers die met tieners en andere niet-professionele dansers werken, maar werken maken die van de hoogste artistieke kwaliteit zijn. Vaak verkennen deze werken juist het ongetrainde lichaam van de deelnemende artiesten.

Voor ons is de kwaliteit van het werk belangrijker dan de formele ‘professionele’ status van de artiesten.